W ostatnich latach nanotechnologia i nanomateriały znacząco wpłynęły na różne dziedziny, oferując unikalne właściwości nanocząstek. W niniejszym projekcie zaproponowano zieloną syntezę nanocząstek krzemionki z surowca – skrzypu polnego. Proces ten obejmował suszenie, kalcynację, a następnie pozyskanie żelu i proszku krzemionkowego. Scharakteryzowano pozyskane nanocząstki za pomocą skaningowej mikroskopii elektronowej, dynamicznego rozpraszanie światła oraz dyfrakcji rentgenowskiej. Zbadano również ich aktywność biologiczną, w tym działanie przeciwbakteryjne i stymulujące na kiełkowanie nasion. Dodatkowo dokonano porównania pozyskanych nanocząstek z komercyjnie dostępnymi. Badania te mogą dostarczyć efektywnej, ekologicznej metody pozyskiwania nano-SiO2 z potencjalnym zastosowaniem w rolnictwie, działaniem przeciwbakteryjnym i stymulacją wzrostu roślin.
W grancie brali udział: Maciej Dołęga, Jakub Kubeczko, Anna Kostecka, Weronika Larysz
Opiekunowie: dr hab. Renata Szymańska, dr Aleksandra Orzechowska
![](https://i0.wp.com/hexa.fis.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2023/11/bacillus-subtilis-1.jpg?resize=364%2C360)
![](https://i0.wp.com/hexa.fis.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2023/11/ania.jpg?resize=677%2C496)
![](https://i0.wp.com/hexa.fis.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2023/11/razem-wszystkie.jpg?resize=276%2C267)
![](https://i0.wp.com/hexa.fis.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2023/11/spiekanie-1.1.jpg?resize=388%2C419)
![](https://i0.wp.com/hexa.fis.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2023/11/spiekanie-1.2.jpg?resize=332%2C426)
![](https://i0.wp.com/hexa.fis.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2023/11/spiekanie-2.1.jpg?resize=360%2C413)
![](https://i0.wp.com/hexa.fis.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2023/11/spiekanie-2.2.jpg?resize=370%2C413)
![](https://i0.wp.com/hexa.fis.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2023/11/suszenie.jpg?resize=290%2C439)
![](https://i0.wp.com/hexa.fis.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2023/11/wyniki.jpg?resize=551%2C364)